Запитання священику

На данной странице Вы можете задать вопрос священнику и получить на него ответ.

(383)

Коментарі (18)

  1. bogdan97 сказав:

    Що необхідно зробити для церковного розвінчування?

    • mostovoy сказав:

      Поняття про розвінчання/розірвання/анулювання вінчання в Православній Церкві не НЕ ІСНУЄ. Є лише дозвіл на другий церковний шлюб.

  2. Богдана сказав:

    Доброго дня. Що потрібно для благословіння на другий шлюб?

    • mostovoy сказав:

      Отримати благословення на другий церковний шлюб можливо лише в правлячого архієрея в тому випадку, коли державний шлюб розірвався з наступних причин:
      – зникнення чоловіка/дружини без будь-яких причин, тривала відсутність;
      – зрада з боку чоловіка/дружини;
      – перехід чоловіка/дружини в іншу віру;
      – якщо попередній шлюб укладений на незаконних підставах (світських);
      – якщо чоловік зазіхався на здоров’я жінки або дітей;
      – якщо чолові/жінка пішов(-ла) без вагомої на те причини;
      – приховані тяжкі фізичні або душевні(психічні) хвороби;
      – небажання продовжувати рід, неузгоджений аборт.
      А також необхідне створення другого державного шлюбу(обов’язково) та взаємне бажання вступити в церковний шлюб.
      Необхідний список документів:
      1. Паспорт прохача.
      2. Свідоцтво про повторний шлюб або довідка із РАЦСу про подання прохання на державний шлюб (обов’язково);
      3. Свідоцтво про розлучення.
      4.Свідоцтво про вінчання( або відомість про місце і дату в усній формі).
      У випадку, коли пара не бажає офіційно реєструвати шлюб і має на це дозвіл духівника , то священик має поставити на проханні свою резолюцію наступним шляхом:
      «Я, ієрей(і т.д.) Іоанн, зобов’язуюсь звершити Таїнство Вінчання над Петренком Петром Петровичем та Сергієнко Анною Миколаївною»
      Дата і підпис священика

  3. Звичайний сказав:

    Доброго дня.
    В мене запитання в продовження теми, поясність куди звертатись для отримання благословіння на другий церковний шлюб? Чи можливо це зробити до того, як я чоловік чи дружина знайдуть собі іншу людину для друвого шлюбу? Чи буде дійсним церковний шлюб при відсутності державної реєстрації в РАГСІ?(тобто відбувалось лише вінчання, в паспорті відомостей про шлюб не має, офіційно не одружувалися) Роз”ясність твердження – “– якщо попередній шлюб укладений на незаконних підставах (світських);”? Я чув що потрібно писати заяву прохання про надання благословіння на другий церковний шлюб, якщо так то чи якісь форми, якісь вимоги та критерії? Чи потрібно вносити якісь взноси? Якщо так то куди, кому, чи можливо на банківські рахунки? Хто із церковного сану приймає рішення про надання благословіння на другий церковний шлюб? Який церковний чин необхідний священнослужителя необхідний для проведення свієї процедури по канонам?

    Можливо питання на перший погляд носять провокативний характер, але писав від себе, пошагово, як вони виникали в голові, якщо чимось образив прошу пробачення.

    • mostovoy сказав:

      Доброго дня!
      1) Для отримання благословення на другий церковний шлюб необхідно звернутись до правлячого архієрея(в єпархіальне відділення).
      2)Дана процедура проводиться лише в тому випадку, якщо ви маєте людину, з якою виявляєте спільне бажання вступити до шлюбу.
      3)У випадку, коли пара не бажає офіційно реєструвати шлюб і має на це дозвіл духівника , то священик має поставити на проханні свою резолюцію наступним шляхом:
      «Я, ієрей(і т.д.) Іоанн, зобов’язуюсь звершити Таїнство Вінчання над Петренком Петром Петровичем та Сергієнко Анною Миколаївною»
      Дата і підпис священика. Такий церковний шлюб буде дійсним.
      4) Незаконні підстави – чинники, які не допускають укладення державного шлюбу, згідно з Законами України про шлюб. Наприклад, шлюб вважається недійсним, якщо, зареєстрований з особою, яка одночасно перебуває в іншому зареєстрованому шлюбі, зареєстрований між особами, які є
      родичами прямої лінії споріднення, а також між рідними братом і сестрою, зареєстрований з особою, яка визнана недієздатною і т.д( Сімейний кодекс).
      5)Як правило, зразок прохання надається на місці (в єпархіальному відділенні).
      6)Дана процедура – безкоштовна.
      7)Благословляти на другий церковний шлюб має право лише правлячий архієрей Вашої єпархії(єпископ, архієпископ, митрополит.
      Божої допомоги!

  4. Роман сказав:

    Добрий день. В мене таке питання, я є офіційно одруженим. Ми з дружиною хотілиб повінчатися, але моя дружина є католичкою, чи можемо ми здійснити обряд віннчяння в католицькому костелі? Що для цього потрібно?

    • mostovoy сказав:

      Доброго дня, Романе!
      Українська Православна Церква вважає за можливе одруження православних християн з католиками, які сповідують віру в Триєдиного Бога. Однак, при цьому мають виконуватися важливі умови: Вінчання в Православній Церкві і виховання дітей у православній вірі.

  5. Альона сказав:

    Добрий вечір!Маемо намір охрестити свого внука в Вашому монастирі..Що потрібно для цього зробити?Куди звертатись?З ким домовлятись?Дякуемо)

    • family сказав:

      Доброго вечора! Нажаль, ми не зрозуміли, про який монастир йдеться в Вашому зверненні, але традиційно, запис на Таїнство Хрещення проводиться в Храмі.

  6. Tetyana сказав:

    Доброго дня !
    В мене дочка має одружитись з католиком. Вона не хоче змінювати віри. Для укладання шлюбу їй потрібно свідоцтво про хрещення. ЇЇ хрестили у 2000 році у Хрестовоздвиженській церкві на Подолі. Нажаль, документи відсутні. Де можна отримати свідоцтво про її хрещення. Чи є це сталий документ? Чи можу я, її мати, його отримати, бо вона живе за кордоном? Заздалегіть вдячна за інформацію.

    • mostovoy сказав:

      Доброго дня!
      По-перше, Українська Православна Церква як у минулому, так і сьогодні вважає за можливе одруження православних християн з католиками, які сповідують віру в Триєдиного Бога, за умови благословення шлюбу в Православній Церкві й виховання дітей у православній вірі.
      По-друге, свідоцтво про Хрещення, як правило, можна взяти у храмі, де було звершене Таїнство.

  7. Юлия сказав:

    Добрый день! Где можно увидеть анонсы того, что будет происходить, встречи и форумы отдела? На сайте и в группе только то, что уже прошло. Спасибо

    • mostovoy сказав:

      Последний форум проходил исключительно для семей руководителей епархиальных отделов по делам семьи. На мероприятия, которые будут иметь общий характер, обязательно будут анонсы.

  8. Олександр сказав:

    Доброго дня у меня есть вопрос запрещает ли церковь чтобы мой Кум у которого я крестил сына крестил моего сына. Заранее спасибо за ответ

  9. Христина сказав:

    Слава Ісусу Христу! Мене турбує таке питання. В нашій сім’ї діагностували безпліддя.Лікарі пропонують пробувати штучне запліднення.Чи церква не забороняє народжувати таких дітей..чи приймає штучне запліднення, чи це гріх?

    • mostovoy сказав:

      Доброго дня, Христино!
      Шляхи до дітородіння, не згодні із замислом Творця життя, Церква не може вважати морально виправданими. Якщо чоловік чи жінка нездатні до зародження дитини, а терапевтичні та хірургічні методи лікування безплідності не допомагають подружжю, їм потрібно із смиренням прийняти свою бездітність як особливе життєве покликання. Пастирські рекомендації в таких випадках мають враховувати можливість усиновлення дитини за взаємною згодою подружжя. До припустимих засобів медичної допомоги може бути віднесене штучне запліднення статевими клітинами чоловіка, оскільки воно не порушує цілісності шлюбного союзу, не відрізняється принципово від природного запліднення й відбувається в контексті шлюбних стосунків.

      Маніпуляції ж, пов’язані з донорством статевих клітин, порушують цілісність особи та винятковість шлюбних стосунків, допускаючи в них вторгнення третьої сторони. Крім того, така практика заохочує безвідповідальне батьківство або материнство, свідомо звільнене від будь-яких зобов’язань щодо тих, хто є «плоттю від плоті» анонімних донорів.

      Морально неприпустимими, з православного погляду, є також усі різновиди екстракорпорального (позатілесного) запліднення, що передбачає заготівлю, консервацію та навмисне знищення «зайвих» ембріонів. Саме на визнанні людської гідності особи, навіть на ембріональній стадії її розвитку, заснована моральна оцінка аборту, який засуджується Церквою. (Соціальна концепція Української Православної Церкви, ХІІ. 4.)

Залишити коментар

Перейти до панелі інструментів