ОНОВЛЕНО. КИЇВ. Відбулася Всеукраїнська конференція«Вплив Володимирового хрещення на становлення та розвиток інституту сім’ї від Київської Русі до сьогодення»

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, 07 травня 2015 року в місті Києві відбулася Всеукраїнська конференція «Вплив Володимирового хрещення на становлення та розвиток інституту сім’ї від Київської Русі до сьогодення», присвячена 1000-літтю упокоєння святого рівноапостольного великого князя Київського Володимира.

Розпочалась робота конференції з вітальних слів учасникам конференції: Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, Предстоятеля Української Православної Церкви (проглянути тут), яке зачитав Голова Місії Синодального відділу Української Православної Церкви у справах сім’ї, Преосвященніший єпископ Ровеньківський і Свердловський  Пантелеімон;

Митрополита Бориспільського і Броварського Антонія, Керуючого справами Української Православної Церкви, Професора, Ректора Київської духовної академії і семінарії (проглянути тут), яке зачитав протоієрей Василій Яковчук, викладач Київської духовної академії і семінарії;

Єпископа Ровеньківського і Свердловського Пантелеімона, Голови Місії Синодального відділу Української Православної Церкви у справах сім’ї;

Ткачук Людмили Сергіївни, радника заступника голови Київської обласної державної адміністрації Христюка Дмитра Вікторовича;

Андріяша Сергія Петровича, Начальника служби у справах дітей та сім’ї Київської обласної державної адміністрації;

Козлової Галини Михайлівни, директора Київського міського центру сім’ї «Родинний дім»;

Грищенко Наталії Степанівни, Голови Правління громадської організації “ Фундація “ Гармонізоване суспільство ”.

Продовжилась робота конференції виступами керівників єпархіальних відділів у справах сім’ї, науковців, спеціалістів в галузі роботи з сім’єю, вихованців Київської духовної семінарії в яких розглядалися наступні питання:

  1. «Зміна життєвого укладу на Русі після її хрещення». Олівінський Руслан, вихованець 1 класу Київської духовної семінарії.
  2. «Формування державного й церковного права, християнської сім’ї і вітчизняної школи за правління святого князя Володимира (980-1015)». Протоієрей Сергій Причишин, клірик Хмельницької єпархії, кандидат богословських наук, викладач кафедри теології і Укранського Православ’я Хмельницького інституту МАУП (проглянути тут).
  3. «Соціально-психологічна модель відносин у сучасній українській сім’ї». Левченко Фессалоніка Григорівна, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник відділу технологічної освіти і допрофесійної підготовки Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України (проглянути тут).
  4. «Соціально-психологічні проблеми взаємин у сучасній сім’ї». Балан Андрій, вихованець 2 класу Київської духовної семінарії.
  5. «Роль батька і матері у сучасній сім’ї». Оніщенко Марія Сергіївна, кандидат педагогічних наук, соціальний педагог Середньої загальноосвітньої школи № 128 міста Києва.
  6. «Сутність християнського шлюбу, та його нерозривний зв’язок з Євхаристією». Ієрей Андрій Стасишин, клірик Хмельницької єпархії (проглянути тут).
  7. «Любов як фундамент сімейного щастя». Ієрей Михаїл Коник, керівник єпархіального відділу у справах сім’ї Львівської єпархії, провідний спеціаліст служби у справах дітей Дрогобицької райдержадміністрації (переглянути тут).
  8. «Монастир як чинник формування християнської культури в сім’ї в епоху тоталітаризму». Протоієрей Петро Киричевський, кандидат історичних наук, клірик Овруцької єпархії (переглянути тут).
  9. «Більшовицька ідеологія та її вплив на сучасну сім’ю». Єрух Олександр Феліксович, співробітник Синодального відділу з соціально-гуманітарних питань (переглянути тут).
  10. «Проблема комунікації в сучасній сім’ї». Протоієрей Роман Півнєв, керівник єпархіального відділу у справах сім’ї Запорізької єпархії (проглянути тут).
  11. «Навіщо хрестити дитину, або про виховання у вірі дитини хрещеними і рідними батьками з позицій 1000-літнього досвіду Церкви на Святій Русі». Протоієрей Сергій Ткаченко, керівник єпархіального відділу у справах сім’ї Кіровоградської єпархії (проглянути тут).
  12. «Традиції православної сім’ї та їх вплив на духовне та моральне виховання». Троян Ванда Вікторівна, керівник єпархіального відділу у справах сім’ї Джанкойської єпархії.

Робота конференції була спрямована на консолідацію зусиль однодумців, які опікуються питаннями сім’ї в різних регіонах України, державних та наукових установах. Проведення такого роду заходів необхідно і важливо. Настав час говорити не тільки про роль інституту сім’ї, а й про духовно-моральний стан сучасної сім’ї, про тяжкі наслідки гріховного життя, відходу людей від Бога та Його Святої Церкви, ​​ролі православної сім’ї в збереженні духовності та миру в нашій державі.

В ході роботи конференції бурхливе обговорення викликало одвічне питання: до якої міри можна йти на компроміс у питаннях віри, культури, традицій і звичаїв народу? Сучасна західна філософія і культура пропонують нам переосмислити базові поняття, на яких  будувався та розвивався інституту сім’ї після хрещення Київської Русі до сьогодення. Відбувається ерозія на рівні розуміння того, що таке сім’я, яке її значення для виховання дітей, для відтворення суспільства як такого.

Це особливо важливо, в умовах нинішнього протистояння між духовністю та розпустою при якому останнє постає у формі високо технологічного і оманливого прогресивного порядку, сприяючи, тим самим, розростанню духовного і морального хаосу. Наш світ живе в епоху нестабільності і соціальної кризи, тісно пов’язаних з глобальним характером тих змін, які одночасно відбуваються в ключових сферах людської цивілізації.

Також, в рамках конференції відбувся круглий стіл керівників єпархіальних відділів Української Православної Церкви у справах сім’ї під головуванням очільника Місії Синодального відділу Української Православної Церкви у справах сім’ї Преосвященнішого єпископа Ровеньківського і Свердловського  Пантелеімона. Де шляхом активного діалогу були обговорені актуальні питання роботи з сім’ями в регіонах та шляхи їх вирішення, намічені плани подальшої спільної роботи.

Підводячи підсумки роботи конференції Голова Місії Синодального відділу Української Православної Церкви у справах сім’ї, Преосвященніший єпископ Ровеньківський і Свердловський  Пантелеімон подякував державним діячам, науковцям,керівникам єпархіальних відділів у справах сім’ї, спеціалістам в галузі роботи з сім’єю, викладачам та вихованцям Київської духовної семінарії за активну участь в роботі конференції.

Преосвященніший владика Пантелеімон подякував правлячим Архієреям Української Православної Церкви, котрі направили керівників відділів у справах сім’ї і представників ввірених їм єпархій для участі у конференції та висловив палку надію на те, що в найближчому майбутньому відділи у справах сім’ї почнуть функціонувати в усіх єпархіях Української Православної Церкви.

Також Голова Місії УПЦ у справах сім’ї наголосив, що першочерговим завданням на сьогоднішній день є консолідація та направлення сил Церкви, держави і суспільства на підтримку духовно здорової сім’ї, що справа, якою учасники конференції займаються кожен день, долаючи багато труднощів і витрачаючи величезні зусилля, – це в повному розумінні справа порятунку української сім’ї та людства в цілому. Ми повинні продемонструвати єдність і рішучість для підтримки духовного стану українських сімей та збереження традиційних цінностей.

This slideshow requires JavaScript.

(164)

Залишити коментар

Перейти до панелі інструментів